En hyllest til nymånen

I natt er det nymåne, den siste nymåne før mørketiden og vi i erato vil gi vår hyllest i form av et vers.

Den observante leser vil kanskje kjenne igjen strukturen i dette vesle verset fra vår artikkel om englynion. Det er såklart ikke et helt korrekt englyn, men inspirert av dem og et forslag til en fornorsket variant.

Som et vers med en magisk funksjon, er jo både ord og form av ytterste betydning. Her er de lange linjene ment å reflektere roen som en helt mørk natt gir til skogens vesen, og til dem som er mottagelige. Det er myke konsonanter i den første delen, der nymånens byssende egenskaper beskrives, en midtlinje der rommene åpnes og som fungerer som en dørstokk til versets innsikt, hardere konsonanter i en mer opplysende del, før den siste linjen både er et vern, en invitasjon og en velsignelse.

I likhet med et englyn er det lagt vekt på bokstavrim og på lydlikhet, ord som ikke helt rimer, men som har make tonalitet.

Og for å gjøre tryllen komplett, et lite nikk til månegudinnen, i dette diktet den greske varianten Selene, datter av titanene Hyperion og Theia. Ordet ‘Selsomme’ kommer fra Tysk og betyr sjelden. På Norsk brukes det ofte om noe uforklarlig, mystisk og litt melanklosk eller besynderlig. Om det er direkte avledet av gudinnen Selene, vet man ikke sikkert, men ordlikheten leder iallefall tankene til henne. Med dette anerkjenner dikteren den guddommelige og mystiske siden av månen, og alt som holder henne i hevd.

Til nymånen

Nymånen stilner og nymånen renser, 

jevner ut kanter og visker ut grenser, 

åpner de dype, de selsomme rom, 

verner de sarte vesen som 

visner i støy og i lysets piler. 

Nymånenatten, når selv skygger hviler.

(Tone Wasbak Melbye)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s