Hvordan et trylleord splittet kirka i to

Hokus, pokus, filiokus! Sammen med abrakadabra og sesam sesam er dette antakelig verdens mest kjente trylleformular, brukt av både salongmagikere og seriøse svartekunstnere gjennom århundrene. Det er lett å forstå hvorfor, med den suggererende rytmen, de slagkraftige rimene og de dulgte betydningene begravet i den bastardiserte latinen.

Hokus pokus filiokus, sier vi her.

Andre steder sier de bare hokus pokus, og dropper filiokus-en*.

Hipp som happ, mener du? Da bør du vite at dette lille ordet, filiokus, var med på å utløse en av historiens største politisk-teologiske splittelser: det store skisma mellom øst- og vestkirka i 1054.

Nattverdsmagi

Det finnes ulike forklaringer på hvor uttrykket hokus pokus egentlig kommer fra, men den mest utbredte (hørt første gang i 1694) er at det det er en forvrengning av ordene som ble brukt i den katolske nattverden.

Nattverden er det kanskje mest eksplisitt magiske kristne ritualet. Her blir brød og vin forvandla til kjøtt og blod gjennom et mystisk rituale, her spiser man Gud, og her bruker man selvfølgelig også trylleformularer. På latin lyder det hoc enim est corpus meum, «dette er mitt legeme«. Hoc est corpus blir altså hokus pokus.

(*I Nederland sier man hokus pocus pilatus pas. Det kommer av tillegget sub Pontio Pilato passus et sepultus est, «…som led og ble begravet under Pontius Pilatus«.)

Trosbekjennelsen

Hva så med filiokus? Det finnes vi igjen i den nikenske trosbekjennelse, altså trosbekjennelsen som ble vedtatt av konsilet i Nikea i 325, og som fortsatt er i bruk. Hvis kristendommen har noen felles grunnleggende læresetning, er det denne.

Slik ser den ut på norsk:

Vi tror på én Gud,
den allmektige Fader, som har skapt himmel og jord,
alt synlig og usynlig.
Vi tror på én Herre, Jesus Kristus,
Guds enbårne Sønn,
født av Faderen fra evighet…

Du kan lese hele trosbekjennelsen her. Det vi er opptatt av i denne sammenhengen, er denne frasen.

Vi tror på Den hellige ånd, Herre og livgiver,
som utgår fra Faderen og Sønnen

I disse ordene skjuler det seg nemlig en eksplosiv kontrovers.

Far og sønn

Så langt er alt vel. Men noen måtte selvfølgelig begynne å tukle med den.

En av hovedgrunnene til at konsilet i Nikea ble sammenkalt var behovet for å diskutere arianismen, en kristen retning som ble sett som en trussel mot kirkas enhet. Striden med arianerne dreide seg fremst om den hellige treenighet og Kristi natur. Den nikenske trosbekjennelse ble laget blant annet for å definere dette for å sikre en enhetlig tro.

Trosbekjennelsen gikk likevel gjennom flere endringer i åra som fulgte. Dette griper inn i ganske innfløkte diskusjoner om den hellige treenighetens natur (oppstår den Hellige ånd fra Faderen? Fra Faderen og Sønnen? Fra Faderen gjennom Sønnen? Er de to eller en?), der det etter hvert oppsto et stadig sterkere skille mellom kirka i øst og vest.

På 500-tallet kom tillegget kjent som filioque-klausulen. Denne definerer Den hellige ånd som utgått «fra Faderen og Sønnen», filioque.

Opprinnelig sto det «og Den hellige ånd, som utgår fra Faderen«. Dette ble nå forandret til til «og Den hellige ånd, som utgår fra Faderen og Sønnen«. Det vil si, den ble det i den vestlige kirka.

Lyst i bann

I øst ble dette ikke akseptert. Konsilet i Efesos i 431 hadde nemlig besluttet at man ikke skulle endre mer på trosbekjennelsen. Dette skulle bli en av de store uenighetene som etterhvert førte fram mot en splittelse i kirka.

Det hele toppet seg 16. juli 1054, da pave Leo IXs utsending kardinal Humbert de Silva Candida plasserte en pavelig ekskommuniasjonsbulle mot den østlige patriarken på alteret i kirka Hagia Sofia i Konstantinopel.

Patriarken av Konstantinopel, Mikael Kerularius, ville ikke være noe dårligere, og svarte med å lyse paven i bann. Dermed var splittelsen mellom den katolske og den ortodokse kirka et faktum.

Ekskommunikasjonen skulle bli stående i over ni hundre år, før den endelig ble opphevet i 1965.

Hvis man tviler på at trylleformler har effekt, kan man altså tenke over at ett eneste trylleord altså klarte å sprenge et av verdens største maktsentre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s