Jambisk penta-hvaforno?

Er poetikkens språk gresk for deg? Her er et tips til hvordan du kan få orden på verseføttene på en-to-tre.

Sånn erre blitt. Ikke bare er det mulig for en alminnelig person å leve et helt liv uten å vite forskjellen på en jambe, troké, daktyl og anapest, men det er til og med mulig å skrive tekster som går for å være poesi uten å kjenne til disse grunnleggende rytmiske byggeklossene.

Men skal du skrive dikt, må du vite dette. 

Hvis du skal lese og sette pris på dikt, er det heller ikke så dumt å kunne litt om det.

Heldigvis finnes det innføringer i metrikk og verselære som både er lettleste, interessante og morsomme. Vi skal i tiden framover presentere noen av dem her i Erato.

We are talking about language

Først ut er The Ode Less Travelled: Unlocking the Poet Within, av det dannede og veltalende multitalentet Stephen Fry. Boken er på engelsk, men de fleste lærdommene man henter ut herfra er fullt anvendbare også på norsk.

Stephen er, som dere kan se, en person som har ordet i sin makt.

Samtidig påberoper han seg ikke å være noen stor poet selv; han skriver, men er en glad amatør i dikterisk sammenheng. Noe av poenget hans er da også at verselære ikke er avansert kunnskap forbeholdt eksperter; dette er poesiens svar på C-dur-skalaen, grunnleggende kunnskap man trenger for å skjønne opp og ned på hva man driver med.

Boken tar for seg både meter (her kommer forklaringen på alt dette med jamber og trokeer), rim (som det kanskje finnes flere av enn man tror) og form (for eksempel forskjellen på en sonett, en ode og en villanelle). Fry er i tillegg en glimrende formidler, så teksten er både lettfattelig og til og med morsom.

Det er også øvelser underveis, som kan kan gjøre, og bli et bedre menneske av. Helt sant.

People with such limited vision

En holdning man iblant møter blant folk som sysler med dikt, er at rytme og verseføtter ikke bare er gammeldags, men på en måte autoritært, noe som undertrykker den frie flyten av følelser som poesi skal være.

Her er et eksempel jeg kom over i en nettdebatt nylig:

«Poetry is a painting made with words that twist and flow to their own designs and rarely fall into such constricted patterns as iambic pentameter or haiku.

Poetry is an art form as free and unlimited as we all should be, and is for everyone not just you and me, and shouldn’t be policed by people with such limited vision.»

Det er vanskelig å tenke seg at en liknende holdning kunne feste seg til de grader i andre kunstarter. En musiker som ikke bryr seg om forskjellen på 3/4 og 4/4-takt, fordi det er undertrykkende? En billedkunstner som nekter å forholde seg til elementær fargelære? En forfatter som ikke vil bøye verb?

Jada, alle disse tingene har både blitt utforsket, tøyet og brutt, iblant med riktig spennende resultat. Men det er jo greit å vite hva det er. Hvis du bare spiller en mengde tilfeldige noter er det ikke jazz, selv om jazzmusikere liker å spille utenfor det harmoniske skjemaet.

(Jada, dette har Erato rantet om før, og det kommer vi sikkert også til å gjøre igjen.)

Forward is aft and right is starboard

Vi gir ordet tilbake til Fry:

“Only an embarrassed adolescent or deranged coward thinks jargon and reserved languages are pretentious and that detail and structure are boring. Sensible people are above simpering at references to colour in music, structure in wine or rhythm in architecture. When you learn to sail you are literally shown the ropes and taught that they are called sheets or painters and that knots are hitches and forward is aft and right is starboard. That is noe pseudery or exclusivity, it is precision, it is part of initiating the newcomer into the guild. Learning the lingo is the beginning of our rite of passage. (…) Talent is inborn but technique is learned.”

En kommentar om “Jambisk penta-hvaforno?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s