Objektskriving — om å skrive konkret

Hvordan utvikler man et poetisk billedspråk, og hvordan finner man ord til å skrive om hverdagslige situasjoner og gjenstander på en interessant måte? Som så mye annet er det et spørsmål om trening.

Her vil jeg fortelle om en teknikk som kalles objektskriving, som er et verktøy for å få deg vekk fra grublinga og inn i en skriveprosess.

Objektskriving kan brukes både til å øve opp sin poetiske muskulatur og til å utforske språklige bilder rundt et bestemt begrep. Den har mye til felles med automatskrift, men er mer fokusert og strukturert.

For å få fullt treningsutbytte av teknikken anbefales det å gjøre det til en daglig praksis, i hvert fall i en periode — ti minutter hver morgen eller kveld, for eksempel til morgenkaffen. Da jeg bodde på Nesodden, pleide jeg å gjøre dette på båten til jobben i Oslo.

Objektskriving foregår gjennom tre enkle trinn:

  1. Velg et tilfeldig substantiv.
  2. Sett en timer på ti minutter.
  3. Skriv!

1. Velg et tilfeldig substantiv. Det trenger ikke være noe spesielt underfundig eller snedig, helt alminnelige, hverdagslige ord fungerer best. Du kan velge et ord på måfå, for eksempel ved nettsiden Random Word Generator, eller ved å velge det femte substantivet i nyhetsartikkelen du leser i avisen, eller noe du ser rundt deg.

2. Sett en timer på ti minutter. Skru av telefonlyd og andre distraksjoner, slik at du kan være helt uforstyrret disse ti minuttene. Det skal være kort og intenst.

3. Skriv! Skriv uavbrutt i ti minutter med utgangspunkt i ordet du har trukket. La tankene strømme, skriv heller ufullendte setninger enn å gruble lenge over hver formulering, og ikke overtenk. Forsøk å holde deg i den sanselige verden snarere enn å skli ut i metaforer. Dette er en øvelse i å beskrive konkrete objekter. Trekk inn alle sansene: syn, hørsel, lukt, smak og berøring.

Slutt å skrive når de ti minuttene har gått. Ikke fortsett. Selv om du begynner å bli varm i trøya.

Det var det. Like enkelt som å ta situps.

Jeg lærte denne teknikken gjennom låtskriverkurset til Pat Pattison, professor ved Berklee College, som er tilgjengelig som MOOC og sterkt kan anbefales. Pattison har også skrevet flere bøker som går grundigere inn på denne prosessen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s